Begin juli werd ik benaderd voor een familieshoot met alle kinderen en kleinkinderen ter gelegenheid van de ouders die dit jaar 30 jaar getrouwd zijn. De klant had van te voren al aangegeven dat ze veel foto's wilden en die zijn er zeker gekomen! Door een afwisselend natuurgebied zoals Soestduinen te kiezen als locatie, kan ik heel veel verschillende soorten foto's maken. Ook is er genoeg te doen en te beleven voor de (jonge) kinderen. Het blijft natuurlijk altijd even spannend hoe het weer er voor een geplande shoot uitziet, maar in Nederland kan een slechte weersvoorspelling zo weer bij draaien. Zo ook in dit geval! Tot de dag van de shoot hebben wij het weerbericht nauwlettend in de gaten gehouden en hoewel er in de Betuwe regen was voorspelt, zag het weer er bij Soest rooskleuriger uit!

Een fotoshoot in de natuur begint bij mij al vanaf de parkeerplaats. Samen lopen wij het natuurgebied in en onderweg maak ik vaak al veel spontane foto's. Tijdens het wandelen ben ik voortdurend op zoek naar bijzondere plekjes en mooie composities. Ik volg daarin volledig mijn gevoel en creativiteit. De fotoreportage verloopt bij mij dan ook niet altijd logisch of gestructureerd... ik bekijk per moment welke compositie ik bij welke persoon mooi vind.

Bij een uitgebreide familieshoot met verschillende generaties zijn er veel dingen waar je als fotograaf (en ouders) rekening mee moet houden, zoals heeft de baby net geslapen en goed gegegeten? Hebben de kinderen genoeg plezier en duurt de fotoshoot niet te lang voor hun? Het liefst wil je dat kinderen helemaal zich zelf kunnen zijn en dat ze lekker hun gang kunnen gaan! Maar je wil ook weer geen vieze kleren op de foto... daarom raad ik mijn klanten altijd aan om een extra setje kleding mee te nemen en een deken om eventueel op te zitten als de bodem nat/vies is. Deze familie was gelukkig heel goed voorbereid, zij hadden zelfs lunch meegebracht zodat ze halverwege de shoot konden picknicken. Slim! En dat leverde natuurlijk hele leuke en spontane beelden van de kinderen op!

Het meest enthousiaste van de hele familie was toch wel de (groot)vader. Hij wilde met alle kleinkinderen op de foto en niet één keer, maar meerdere keren. Hij kwam ook steeds met nieuwe ideeën, waardoor ik het ene moment mijn camera gericht had op de spelende kinderen of het gezin dat hun kleine baby op hun gemak stelde en het andere moment naar de boom toerende om opa die daar in geklommen was met zijn andere kleinzoon te fotograferen. Tijdens een shoot zit ik niet stil dus en ben ik voortdurend om mij heen aan het kijken wat er gebeurd, zodat ik zoveel mogelijk onbevangen foto's kan maken van een gezinsreportage.

Omdat de fotoshoot een kado was voor het dertig jarig huwelijksjubileum van de (groot)ouders, heb ik tijdens de shoot natuurlijk ook even een momentje gepakt om hun samen op de foto te zetten. Na wat geposeerde foto's, vroeg ik het stel wat ze het mooiste vonden aan elkaar en dat leverde de volgende beelden op:

Tegen het einde van de shoot hebben wij de familiefoto's met alle generaties gemaakt. Daar maak ik er altijd heel veel van, omdat er met een grote groep mensen altijd wel iemand is die zijn ogen dicht doet of de andere kant op kijkt. Normaalgesproken maak ik familiefoto's het liefst in het begin van de shoot of halverwege, maar omdat een van de gezinnen later aansluitte was dit helaas niet mogelijk. Toch hebben de kinderen het goed volgenhouden en zijn er leuke, spontane foto's uitgekomen.

De meest waardevolle foto's voor de (groot)ouders zijn natuurlijk van en met hun (klein)kinderen! Ik vind het altijd zo mooi om te zien hoe trots ze daar op zijn!