Eerlijk is eerlijk, een trouwfotograaf kan een behoorlijke investering zijn. Maar als je het mij en mijn klanten vraagt is deze investering in jullie huwelijksdag misschien wel het meest waardevol van allemaal!


In deze blog bespreek ik 9 redenen waarom een professionele fotograaf zeker niet mag ontbreken bij het regelen van jullie ideale huwelijksdag!

Bruidsfoto
Weddingstyling Weddingflowers
Weddingceremony Netherlands

1. Jullie missen geen moment (ook niet de momenten die jullie zelf niet zagen)Natuurlijk zorgt een goede trouwfotograaf ervoor dat alle hoogtepunten van jullie huwelijk worden vastgelegd. En dat zijn er aardig wat! Van de voorbereidingen van bruid (en bruidegom), de 'first look' en de trouwceremonie tot aan de receptie, het aansnijden van de bruidstaart en het dinner inclusief trouwfeest. Maar buiten deze officiële momenten gebeurt er nog véél meer op een bruiloft - waar jullie vaak helemaal geen weet van hebben! Zo kunnen eventuele aanwezige kinderen tijdens de huwelijksvoltrekking zich even terug trekken met papa of mama en met de ballonnen bij de ingang van de trouwlocatie spelen. Of er kan een bijzondere ontmoeting plaatsvinden tussen twee dierbare bruiloftsgasten. En terwijl de bruid in de make-up wordt gezet, zet haar moeder nog de laatste hand aan een bijzonder geschenk voor het bruidspaar... zomaar wat voorbeelden van spontane momenten die voor creatieve en originele trouwfoto's kunnen zorgen. Zo kunnen jullie dus lekker ontspannen en genieten van jullie trouwdag en hoeven jullie niet na te denken over de foto's. Heerlijk toch?

Wedding preparations
Bruidsboeket Bruidsstyling

2. Al jullie trouwfoto's in dezelfde stijl


Of je nu voor een bepaalde fotografiestijl kiest of niet, het mooiste is natuurlijk dat alle trouwfoto's dezelfde stijl hebben. Dit zorgt voor rust en een mooie verhaallijn in de reportage. Natuurlijk kan het leuk zijn als familie en vrienden ook foto's maken met hun smartphone of camera, maar een collectie van uiteenlopende soort foto's, daar zit je echt niet op te wachten! Zeker niet bij het samenstellen van jullie album (als je dit nu uitbesteed of niet). Dan wil je gewoon eenheid in de foto's. Ik heb bijvoorbeeld zelf ook alleen de officiële trouwfoto's in ons trouwalbum zitten. Simpelweg omdat de andere foto's afdeden aan de beelden van de professionele fotograaf!

3. Kwalitatief mooie trouwfoto's


Natuurlijk hebben jullie alles tot in de puntjes geregeld... een stijlvolle jurk, een net pak, een mooi bruidsboeket en niet te vergeten de styling van de trouwlocatie en dinnertafel! Hoe waardevol is het als al deze elementen van de huwelijksdag ook op een mooie manier worden vastgelegd? Net zoals die zijden of satijnen bruidsshoenen de trouwjurk helemaal af maken, zo komen de momenten en details van jullie grote dag het best tot hun recht door professionele fotografen die rekening houden met licht, compositie en gebruik van scherpte-diepte in de foto's. En dan is er natuurlijk nog de nabewerking die jullie trouwfoto's van 'mooie foto's' naar 'wow-foto's' omtovert!

Foto bruidsstyling

4. Nabewerking maakt de trouwfoto's helemaal af


De vierde reden hangt eigenlijk samen met de derde... een professionele trouwfotograaf maakt niet alleen kwalitatief mooie foto's, in de meeste gevallen bewerkt hij of zij deze ook voor jullie! En dat is maar goed ook, want hoewel jullie stralend op de foto staan bij het toastmoment of tijdens de entree in de kerk of trouwzaal, kan een hand of arm van een van de bruiloftsgasten dat bijzondere moment van jullie behoorlijk verstoren. Gelukkig weet de trouwfotograaf raad met storende elementen in de foto. Daarnaast kunnen bepaalde elementen in de foto meer nadruk krijgen door foto's op een bepaalde manier te bewerken. Bijvoorbeeld het gezicht van jouw als bruid oplichten, meer (of juist minder) kleur toevoegen aan de gestylde tafels, maar ook door meer contrast in de foto aan te brengen. Zo krijgen al mijn bewerkte trouwfoto's van klanten een lichte, kleurrijke en 'frisse look'.

Tot slot kunnen foto's in de nabewerking in zwart-wit worden omgezet, om zo een 'sterker verhaal' te vertellen.

Orginiele bruidsfoto
Originele bruidsfoto zwart-wit

5. Het enige dat overblijft na jullie huwelijk...


Cliché misschien, maar óh zo waar... hoe mooi en bijzonder jullie huwelijksdag ook is, het is maar voor één dag. Na het feest stopt de band met spelen, gaan de bruiloftsgasten weer naar huis, worden de tafels opgeruimd en de locatie schoongemaakt... En op den duur gaan ook de bloemen van jouw mooie bruidsboeket verwelken (tenzij je deze laat vereeuwigen door 𝘿𝙚 𝘽𝙧𝙪𝙮𝙣 𝘽𝙡𝙤𝙚𝙢𝙥𝙧𝙚𝙥𝙖𝙧𝙖𝙩𝙞𝙚 bijvoorbeeld). Misschien is het feest voor jullie nog niet afgelopen en staat er nog een mooie huwelijksreis op de planning, maar als ook deze achter de rug is, hebben jullie alleen nog elkaar, de ringen en... de foto's!


Foto decoratie bruiloft Utrecht

6. Herinneringen vervagen...


Je kunt nog zulke mooie herinneringen hebben van jullie huwelijksdag, maar over 20 of 50 jaar weet je vast niet meer precies hoe de bruidstaart eruit zag, wie een speech heeft voorgedragen tijdens het avondprogramma of welke kleding jullie ouders droegen. Hoewel sommige herinneringen misschien beter in het geheugen zijn geprint, zullen ze op een gegeven moment toch wel enigszins vervagen. Hoe leuk is het dan om, elke keer dat jullie het trouwalbum samen openslaan en door de originele trouwfoto's heen bladeren, al deze herinneringen weer helemaal tot leven komen? Het is de beste (en misschien wel enige) manier om jullie huwelijk te herbeleven!


Detail trouwfoto
Toastmoment bruiloft Wijk bij Duurstede

7. Een mooi kado aan jezelf (en jullie bruiloftsgasten)!


Als het aan mij ligt, is een mooie bruidsreportage het mooiste kado en de beste investering die je jezelf (en je bruidsgasten) kunt geven! Het is gewoon hartstikke leuk en waardevol om achteraf te kunnen zien hoe mooi jullie zijn en er op de huwelijksdag uitzagen (als stel maar ook afzonderlijk). En als de bruiloftsgasten ook nog eens leuk op de foto staan, is dat voor hun ook een leuk presentje (ik maak het weleens mee dat bruiloftsgasten in hun mooie outfit om een selfie of een foto met het gezin vragen).

Bruidsfoto voor het raam met natuurlijk licht

8. Al jullie trouwfoto's gecompileerd in één mooi trouwalbum


Het is natuurlijk geweldig om al die mooie en bijzondere trouwfoto's te ontvangen en bekijken na de bruiloft, maar nóg mooier is het om met de selectie van meest waardevolle trouwfoto's een trouwalbum op te laten stellen door de bruidsfotograaf. Bij veel fotografen zit dit standaard bij de foto's inbegrepen, maar je kunt er ook voor kiezen om een los trouwalbum (bij) te bestellen. Het voordeel van een professioneel trouwalbum is dat deze door de beste leveranciers (met de hand!) en in hoogwaardige kwaliteit wordt vervaardigd en deze dus een lange en duurzame levensloop heeft. Tegelijkertijd komen de foto's in een officieel trouwalbum meer tot zijn recht, door de speciale printtechniek en het hoogwaardige papier dat voor het afdrukken van de foto's gebruikt wordt.

Detail foto's van huwelijk Utrecht

9. Familie foto's en groepsfoto's op jullie huwelijk


Voor mij was dit het mooiste aan mijn trouwdag 9 jaar geleden... dat al onze dierbare vrienden en familieleden bij elkaar waren. Want bij welke andere gelegenheid gebeurt dit nu? Misschien hebben jullie een hechte familie en organiseren jullie elk jaar een familiedag- of weekend. Of vieren jullie verjaardagen altijd samen met een vaste vriendengroep. Maar om de familie én vriendengroep bij elkaar te hebben gebeurt volgens mij niet zoveel. En dat er dan ook nog een professionele trouwfotograaf aanwezig is om jullie hechte band vast te leggen in de vorm van originele of traditionele groepsfoto's en familiefoto's al helemaal niet. Jullie huwelijksdag is dan ook hét perfecte moment om even de tijd te nemen voor dat officieuze familieportret of die leuke overall-groepsfoto met zwaaiende handen die misschien wel als een grote wanddecoratie bij jullie in de woonkamer komt te hangen...

Bruidspaar bij Kasteel Wijk bij Duurstede